Door wie laat u uw onderneming financieren. Het kan op verschillende manieren. Spaargeld van u zelf, schenkingen, lenen bij familie of vrienden, banken en tegenwoordig door crowdfunding.

Het is raadzaam ten allen tijde een ondernemingsplan te maken alvorens u met een bedrijf wil starten of bestaande bedrijf verder wil uitbreiden.

U heeft dan een overzicht van wat u de komende jaren gaat doen en hoeveel investeringen u hiervoor nodig zal hebben. Realiseer wel dat de geldverstrekker wel wil weten wat u met zijn of haar geld wilt doen en welke garanties u hun kunt bieden.

U moet ook wel weten bij wie u welke rente u gaat betalen en wat voor u het meest gunstig is. Bij banken lenen is de rente wat lager maar vaak is het lastiger om een financiering bij hun los te krijgen. Daarentegen heeft u nu de crowdfunding.

Hier wordt u gefinancierd door meerdere investeerders en zij vinden een pitch heel belangrijk. Er zijn ook organisaties die u voor een korte termijn kunnen financieren waar ook andere eisen worden gesteld.